•• Značka kvality ••
Značka kvality je národných programom podpory kvalitných poľnohospodárskych výrobkov a potravín. Na Slovensku existuje od roku 2004 a vznikla za účelom podpory spotreby domácej potravinovej produkcie v rozvíjajúcom sa konkurenčnom prostredí po vstupe Slovenska do Európskej únie. Značka kvality zároveň slúži ako jeden z prostriedkov identifikácie domácej produkcie. Značka kvality sa udeľuje v dvoch stupňoch - stupeň 1. a stupeň 2., pričom 2. stupeň sa udeľuje výrobkom s nadštandardnými kvalitatívnymi parametrami.
Cieľom národného programu podpory poľnohospodárskych výrobkov a potravín je upriamiť pozornosť slovenských spotrebiteľov na kvalitné domáce potraviny a uľahčiť im tak rozhodovanie pri nákupoch v pestrej ponuke domácich, ale aj zahraničných potravinárskych výrobkov.
Prihlasovaný výrobok musí spĺňať tieto požiadavky:
Predpísaná spotreba domácich surovín u všetkých výrobkov musí byť najmenej 75 % z celkovej spotreby surovín, pričom pri výpočte percentuálneho zastúpenia surovín sa nezapočítava pridaná voda. Pôvod surovín zodpovedajúci požiadavkám žiadateľ deklaruje v žiadosti.
Ak ide o potraviny, ktoré nemožno vyrábať bez surovín z dovozu, pretože tieto nemožno v Slovenskej republike dopestovať, získať alebo vyprodukovať v požadovanej kvalite a množstve, podiel domácej suroviny v nich sa nepredpisuje. V takomto prípade žiadateľ zdôvodňuje, prečo nespĺňa podiel suroviny domáceho pôvodu.
Všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky, s výnimkou surovín z dovozu.
Výrobky, ktoré majú nadštandardné kvalitatívne vlastnosti získajú Značku kvality 2. stupňa. Parametrami deklarujúcimi kvalitu je obsah biologicky cenných látok, ako sú: antioxidanty, vitamíny, esenciálne mastné kyseliny, stopové prvky, znížená energetická hodnota, znížený obsah soli, probiotický charakter výrobku, znížený obsah prídavných látok (chemické konzervačné látky, stabilizátory, zahusťovadlá a iné), spracovanie umožňujúce zachovanie biologicky cenných prírodných zložiek, tradičná receptúra a technológia výroby, ďalšie kvalitatívne charakteristiky.
Všeobecné zásady na udelenie Značky kvality:
Prijímanie žiadostí sa vykonáva počas celého roka. Žiadateľ (výrobca potravín alebo ak ide o výrobky s chráneným označením v rámci politiky kvality, môže žiadosť podať aj príslušné združenie výrobcov) k žiadosti prikladá technickú dokumentáciu v ktorej deklaruje pôvod suroviny, parametre kvality a bezpečnosti výrobku. Deklarované parametre uvedené v technickej dokumentácii musia byť doložené protokolom o skúškach vystaveným akreditovaným laboratóriom.
V prípade, že výrobok nemá deklarovaný 75% podiel domácej suroviny, je potrebné, aby žiadateľ o udelenie značky zdôvodnil, prečo výrobok nemá stanovený podiel suroviny.
O udelení Značky kvality prihláseným výrobkom rozhoduje odborná komisia. Komisiu vymenúva minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorý potom na základe odporúčania tejto komisie slávnostne udeľuje Značku kvality výrobcom na výstave Agrokomplex v Nitre a Danubius Gastro v Bratislave na obdobie troch rokov, sezónnym výrobkom na jeden rok.
Zdroje a linky: Značka kvality